Webinar ViA15-archeologie: vragen en antwoorden

23-03-2023
2813 keer bekeken

Tijdens het webinar over ViA15-Archeologie op 14 maart zijn er kijkersvragen binnengekomen voor presentator en archeoloog René Isarin. In dit artikel beantwoordt René de kijkersvragen waar hij tijdens het webinar door tijd niet meer aan toekwam.

Bekijk het volledige webinar terug.

Vragen en antwoorden webinar ViA15-archeologie

Vraag 1 - Is er een verband tussen de vondsten en sporen bij vindplaats Kollenburg en de opgravingen die eerder gedaan zijn op het industrieterrein Kollenburg?

René: "Het onderzoek op de vindplaats op het huidige industrieterrein, ook wel vindplaats Aalsbergen genoemd, is uitgevoerd tussen 1995 en 1998 en helaas niet helemaal uitgewerkt. De nederzetting aldaar lijkt iets jonger te zijn, uit de Romeinse Tijd. Toch is ook hier, net als bij het ViA15-onderzoek op Kollenburg, La Tène-glas uit de IJzertijd gevonden." 

Vraag 2 - Na dit webinar zou het mooi zijn de voorwerpen nog eens tentoon te stellen, is dat mogelijk?

René: "Zeker. Uiteraard onder voorwaarden kunnen voorwerpen voor tentoonstellingen of speciale evenementen worden geleend van het Provinciaal Depot Voor Bodemvondsten in Nijmegen. Daartoe wordt dan een bruikleenovereenkomst opgesteld. Wellicht zal een deel van de ViA15-vondsten worden opgenomen in de permanente expositie van het Valkhof Museum in Nijmegen. Wellicht kan er zelfs een tijdelijke ViA15-expositie worden opgetuigd. Mocht daarover later meer informatie bekend worden, dan leest u dat op deze website."

Vraag 3 – Is bekend waar de mensen woonden die gevonden zijn bij het Romeinse Grafveld in Bemmel?

René: "Nee. Helaas kon er geen relatie met een nabijgelegen nederzetting worden vastgesteld. Mogelijk betreft dit de vindplaats Groot-Baal."

Vraag 4 - Is er een relatie met de vondsten in Bemmel en de woonplaats Baerle/Baal bij Bemmel?

René: "Nee. Helaas kon er geen relatie met een nabijgelegen nederzetting worden vastgesteld. Mogelijk betreft dit de vindplaats Groot-Baal."

Vraag 5 - Ik als metaaldetectorist kom uit de Betuwe en doe veel Romeinse en middeleeuwse vondsten, die ik meld bij Portable Antiquities Netherlands (PAN). Is er ook een manier om als vrijwilliger bij archeologische opgravingen te mogen zijn?

René: "Zeker kan dat! Bij de meeste opgravingen worden vrijwilligers gezocht. De uitvoerende archeologische bedrijven nemen hiertoe doorgaans het initiatief, door een oproep te plaatsen en de lokale Heemkundekringen en AWN-afdelingen te benaderen." 

Vraag 6 - Komt er nog een vervolg op dit webinar?

René: "Ja, er komt zeker nog een webinar over de ViA15-archeologie. Daarin zullen we een deel van de overige vindplaatsen de revue laten passeren. De verwachting is dat we dit binnen een halfjaar gaan doen."

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen