Slim reizen: A12 blijft druk

26-03-2021
971 keer bekeken

Je zou denken dat de coronamaatregelen een eind hebben gemaakt aan de verkeersdrukte op de snelweg A12 tussen Westervoort en de Duitse grens. Maar de realiteit is dat het verkeer in 2020 amper is afgenomen, vergeleken met het ‘normale’ jaar 2019.

Sterker nog: na de versoepeling van de coronaregels in de zomer was het op de snelweg meteen weer net zo druk als anders! Dat laat zien dat slim reizen nog steeds noodzakelijk is. Noodzakelijk voor een goede doorstroming van het verkeer op de A12 én voor de bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio.

Als vanouds

Ondanks corona is het nog steeds erg druk op de snelweg A12. Verkeerscijfers voor de A12 Duiven-Zevenaar tonen dat het op de snelweg in het ‘coronajaar’ 2020 gemiddeld slechts 14% minder druk was dan in 2019. Begin maart 2020, toen het virus zijn intrede deed en we in Nederland voor het eerst in een lockdown belandden, daalde het aantal auto’s op de A12 met ruim 40%. Maar in juli, toen veel beperkingen werden teruggedraaid, piekte de verkeersdrukte vaak alweer als vanouds (98% vergeleken met voorgaand jaar).

Sneller in de auto

Hoe komt het dat de A12 Duiven-Zevenaar nog altijd druk is? Veel mensen kunnen niet thuiswerken en reizen nog steeds naar hun werk. En omdat het openbaar vervoer in deze tijd voor veel reizigers ‘onveilig’ aanvoelt, stappen ze eerder in de auto. De verwachting is dat dit na versoepeling van de maatregelen zo blijft. Dit betekent dat het de komende tijd alleen maar drukker wordt op de A12.

Alternatieven

Wie files en vertraging wil voorkomen, denkt nu al na over een slimme manier van reizen. De pandemie heeft ons geleerd dat thuiswerken voor velen een optie is. Elke dag van 9 tot 5 naar kantoor hoéft helemaal niet en scheelt een hoop frustratie in de file. En voor wie niet al te ver van zijn of haar bestemming woont, kan de (elektrische) fiets of scooter een aantrekkelijk alternatief zijn. Via een van de snelfietsroutes rond de A12 zoef je de snelweg voorbij, en pak je onderweg meteen een frisse neus, lichaamsbeweging en natuurschoon mee. Meer tips en inspirerende verhalen op de website van A12 Slim Reizen

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen