Ruimte voor vogels: nestkasten langs het ViA15-tracé

18-12-2020
1092 keer bekeken

Langs het tracé van de ViA15 leven verschillende beschermde vogelsoorten. Denk aan de huismus, de steenuil en de boerenzwaluw. Door de komst van de nieuwe A15 kunnen deze soorten niet overal meer op hun huidige plek blijven.

Rijkswaterstaat zorgt ervoor dat er op andere plekken méér nestplaatsen gecompenseerd worden dan er verdwijnen. Vrijwilligers helpen Rijkswaterstaat hierbij, en daar zijn we ontzettend blij mee!
 

In de modder

In gebied De Liemers werkt Rijkswaterstaat samen met bevlogen vrijwilligers van onder andere ‘Werkgroep Nestkasten Liemers’. Regelmatig staan zij met de voeten in de modder om nestkasten te bouwen en op te hangen. En daar blijft het niet bij, want deze mensen houden de nestjes vervolgens nauwlettend in de gaten én zorgen ervoor dat er vogels geringd worden. Op die manier kan de populatie goed gevolgd worden. ‘Door dit vrijwilligerswerk heb ik het voorrecht om te kunnen zien hoe deze vogels hun jongen grootbrengen en hoe ze uiteindelijk uitvliegen. Prachtig!’, zegt vrijwilliger Harry Pleijsier.
 

Geliefde plek

De Liemers is een geliefde plek voor met name de steenuil. Deze vogel broedt namelijk het liefst in oude schuren, op rommelige boerenerven of in boomholtes. Omdat ons land steeds ‘netter’ wordt gemaakt, wordt broeden voor steenuilen steeds lastiger. Daarom zijn extra nestkasten een goede oplossing.

Meer weten over het werk van de vrijwilligers? Bekijk in dit bericht de video die we maakten van drie toppers in actie.  

Als u klikt op Download deze video opent een toegankelijke versie van de video 'Ruimte voor vogels - Nestkasten ViA15'.

Afbeeldingen

Ruimte voor vogels - Nestkasten ViA15

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen