Speciale vleermuisschermen langs Hengelderweg

21-09-2020
1442 keer bekeken

Weggebruikers tussen Zevenaar en Didam is het misschien al opgevallen: sinds kort staan er zwarte schermen langs de Hengelderweg. De donkere doeken zorgen ervoor dat de vleermuizen in het gebied hun vliegroute kunnen blijven gebruiken tijdens de komende werkzaamheden.

Op deze plek komt namelijk de nieuwe aansluiting Zevenaar-Oost, dat onderdeel is van project ViA15. De voorbereidingen voor de nieuwe aansluiting op de A12 zijn in volle gang. Aannemerscombinatie GelreGroen is bijvoorbeeld bezig met voorbereidende onderzoeken en het verleggen van kabels en leidingen. Op het moment dat project ViA15 van start gaat, starten ook de bouwwerkzaamheden op de A12.

Vliegroute

Om de nieuwe aansluiting te kunnen maken, moeten bomen worden verwijderd. Dit heeft gevolgen voor de vleermuizen in het gebied. Vleermuizen gebruiken de bomen als geleiding en beschutting op hun vliegroute tussen de huizen waar ze overdag verblijven en het gebied waar ze ’s nachts op insecten jagen. Het hoge geluid (de sonar) waarmee vleermuizen de weg vinden, weerkaatst op de bomen en deze geven luwte tegen wind. Om te zorgen dat de vleermuizen deze route kunnen blijven gebruiken tijdens de werkzaamheden, heeft GelreGroen zwarte schermen opgehangen. Deze schermen bieden een zelfde soort geleiding en beschutting als de bomen. Uiteindelijk zullen nieuwe bomen worden aangeplant, waarna de schermen weer verwijderd zullen worden.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen